Lesprogramma's

Het Bredaas Verhaal

erfgoededucatie
De erfgoed leerlijn ingevuld met programma’s
In de doorlopende leerlijn erfgoed wordt het Bredaas Verhaal verteld middels programma van culturele en erfgoedinstellingen in Breda. De vier periodes in het Bredaas Verhaal gaan uit van grote veranderingen in Breda en de gevolgen daarvan voor de stad en haar bewoners.
 
Het programma wordt als discipline leerlijn aangeboden binnen De ontdekking maar kan ook los worden afgenomen.
Programma erfgoed op Cultuurwinkel.nl

Het eitje van Breda

Zelf aan de slag met het Bredaas Verhaal
Het programma Het Eitje van Breda is een digitaal lespakket Erfgoededucatie in de directe omgeving van de leerlingen. De lessuggesties zijn gekoppeld aan de Erfgoedsite junior.
 
Het programma geeft antwoord op de vraag hoe het Bredaas verhaal is toe te passen in de school en de omgeving van de school. Je kunt het lespakket uitvoeren op elk gewenst moment in het schooljaar. De kinderen werken aan het receptief, creërend en reflectief vermogen, presenteren en samenwerken. Het programma maakt deel uit van de leerlijn Erfgoed (Het Bredaas Verhaal) uit de Culturele Ladekast, de doorlopende leerlijn cultuureducatie.
 
De naam is afgeleid van de vorm van de oude binnenstad van Breda die omgeven was (én nog is) door de singels.
 
Via filmpjes en animaties worden de kinderen meegenomen in de tijd en leren zij veel over de geschiedenis en het leven in die tijd. De kinderen gaan (aan de hand van instructiefilmpjes) zelf aan de slag met allerlei praktische creatieve opdrachten, waardoor de hele klas omgetoverd wordt tot een beeldend feest!
 
Na een kennismaking met historische objecten, monumenten en terreinen binnen Breda gaan de leerlingen zelf op ontdekking. Vanzelfsprekend bevat het lespakket tips om plekken in de stad te bezoeken die samenhangen met dit thema.

Het rijke erfgoed aanbod in de stad

Programma Cultuurwinkel Breda
Het Bredaas Verhaal is de kapstok de leerlijn erfgoed. Al het erfgoed programma heeft hierin een plaats. Dit aanbod gaat van bezoeken aan erfgoedlocaties tot en met toneelstukken die een historische gebeurtenis centraal stellen. En het aanbod groeit nog steeds.
 
Veel leerlingen in Breda volgen De ontdekking. Ook hier zitten programma’s uit het Bredaas Verhaal bij.
 
Laat je verleiden!
Bekijk programma primair onderwijs
Bekijk programma voortgezet onderwijs