Woonstalhuizen

De prestedelijke stad -250 tot -50
  •  

Woonstalhuizen

In de Prehistorie (in de late IJzertijd) zijn er in West-Brabant een aantal woonstalhuizen gebouwd. Deze naam zegt het eigenlijk al; hier zaten het woonhuis en de stal onder hetzelfde dak. Dit dak was gemaakt van riet of stro. De muur bestond uit vlechtwerk en leem. Zowel de palen en de muren die werden gebouwd, lieten sporen in de grond achter. Daarom wordt hier ook wel over ‘huisplattegronden’ gesproken, omdat de archeoloog de indeling van het huis precies aan de verkleuringen in de grond kan aflezen. Welke verschillen zie je tussen de plattegrond van het woonstalhuis en jouw eigen huis?

Vlakbij het NAC-stadion is er een van zulke woonplattegronden gevonden. Dit maakt het ook makkelijk om een maquette (een bouwmodelletje) van te maken. Je kan hier goed zien dat het huis langwerpig was en aan de zijkant de ingangen had. Heb jij al weleens een maquette gemaakt of gezien?

Prehistorie: heb je al weleens van de steentijd, de kopertijd, de bronstijd en de ijzertijd gehoord? Grofweg allemaal maken ze deel uit van de Prehistorie, een tijd die voorafging aan de tijd van de Grieken en Romeinen. Het is verder heel moeilijk om te duiden wanneer deze tijdperken begonnen, omdat de ontwikkelingen voor elke cultuur en streek op een andere snelheid gingen.

Late ijzertijd: dit is de laatste periode binnen de IJzertijd en loopt ongeveer van 250 jaar voor Christus tot 50 jaar voor Christus. Het heet zo omdat mensen daar veel gebruik maakten van ijzeren voorwerpen (eerder waren het vooral bronzen voorwerpen). Na de IJzertijd begint in Nederland de tijd van de Grieken en de Romeinen.

Wil je meer weten?

Benieuwd naar meer verhalen over Breda?

Bijpassende verhalen

Boomstamput
Boomstamput -3000 tot 1000
Wat zie je voor je als je aan een waterput denkt?...
De prestedelijke stad
Een Romeinse helm in een Brabantse waterput
Een Romeinse helm 200 tot 300
In een waterput uit de derde eeuw na Christus werden delen van een kap...
De prestedelijke stad
Een bronzen sikkel
In de bronstijd woonden de mensen al vaak op een vaste plek en verbouw...
De prestedelijke stad
Een vuurstenen pijlpunt
Deze vuurstenen pijlpunt is gevonden op Steenakker waar tegenwoordig h...
De prestedelijke stad
Bij de Brede Aa
Bij de Brede Aa -10000 tot 1050
In de omgeving van wat nu Breda is, zat je precies tussen hoge en dus ...
De prestedelijke stad
De prestedelijke stad
De prestedelijke stad -10000 tot 1050
In de omgeving van wat nu Breda is, zat je precies tussen hoge en...
De prestedelijke stad